Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза, че няма гаранция, че

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза, че няма гаранция, че
Коментари Харесай

ЕЦБ и Фед бавно разпознаха заплахата от инфлация

Председателят на Федералния запас на САЩ Джером Пауъл сподели, че няма гаранция, че централната банка може да укроти инфлацията, без да навреди на пазара на труда, оповестява АП.

Говорейки в сряда на конгрес на Европейската централна банка в Синтра, Португалия, Пауъл повтори вярата си, че Фед може да реализира по този начин нареченото меко кацане - повишение на лихвените проценти задоволително, с цел да забави стопанската система и да овладее възходящите потребителски цени, без да предизвиква криза и внезапно повишение на безработицата.

" Вярваме, че можем да създадем това. Това е нашата цел ", сподели той. Но съветската инвазия в Украйна, сподели той, е затруднила работата, като е нарушила търговията и е повишила цените на храните, силата и химикалите.

" Стана по-трудно ", сподели Пауъл. " Пътеките станаха по-тесни. "

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард повтори огромното влияние на енергийните шокове, които са по целия свят, само че се усещат остро в Европа заради зависимостта й от съветския нефт и природен газ. Тя също по този начин уточни близостта на Европа до войната в Украйна и сподели по какъв начин " силата е била мощно подценена " в оценката на банката за инфлацията.

ЕЦБ и Фед постепенно разпознаха инфлационната опасност, която се появи доскоро повече от година. Те имаха вяра, че възходящите цени са краткотраен резултат от усложнения във веригата за доставки, защото стопанската система се възвръща с непредвидена скорост от късата, само че опустошителна криза от ковид през 2020 година

Но инфлацията продължаваше да се форсира. Фед увеличи краткосрочния си референтен лихвен % през март и май и наподобява беше подготвен за ново нарастване с половин процентен пункт на съвещанието си от 14 до 15 юни.

След това Министерството на труда заяви, че потребителските цени са се повишили с 8,6% през май спрямо година по-рано - максимален скок от 1981 година Фед отговори, като увеличи лихвата с три четвърти процентен пункт - най-голямото нарастване от 1994 година насам.

Европейската централна банка стои зад Фед, само че съобщи, че ще увеличи лихвите през юли за първи път от 11 години и още веднъж през септември, с цел да насочи инфлацията към рекордните 8,1% в 19-те страни, употребяващи еврото. В тирада във вторник, откриваща форума на ЕЦБ, Лагард сподели, че банката ще продължи последователно с покачвания, само че ще резервира опциите си отворени за " угнетяване " на инфлацията, в случай че тя нарасне по-бързо от предстоящото.

Икономистите от ден на ден се тревожат, че по-високите ставки могат да тласнат стопанската система към криза.

Пауъл обаче уточни мощен пазар на труда - безработицата е на 50-годишно дъно от 3,6% - и означи, че множеството семейства и предприятия имат здрави спестявания. 

" Като цяло ", сподели той, " стопанската система на Съединени американски щати е в добра позиция да издържи на по-строга парична политика. "

Лагард означи, че това е правилно и за Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР